Integracija z MyGLS. Nova oblika PDF računov. Nova spletna trgovina Restavracije Mirje...

Integracija z MyGLS (GLS Slovenija)
S  lahko podatke paketov pošljete v vaš MyGLS profil, s čimer boste prihranili veliko časa, hkrati pa bo manj napak. ob tem naredi tudi Tracking povezave med naročilom in GLS paketom, ki jo lahko posredujete vašim strankam, da same spremljajo potek dostave/lokacije paketa.

 

Fixiranje friendly URL naslova (ponekod je poimenoval slug)
Vse bolj pogosto prihaja do situacij, ko imamo neko stran že dalj časa objavljeno, indeksirano na Google in ki ima (včasih zelo znaten) SEO obisk iz Google iskalnika. Ampak kaj če je naslov te strani "7 TOP nasvetov  za xZx v 2019" in je url naslov strani "domena.si/sl/nasveti/7-top-nasvetov-za-xzx-v-2019", vi pa zdaj želite vsebino v 2022 nekoliko osvežiti? Če zamenjate naslov dokumenta in ta avtomatično spremeni tudi njegov friendly url, se vam zna zgoditi, da bo Google to zaznal kot "404 - stran ni najdena" in bo stran umaknil iz svojih rezultatov. Izgubili boste dragocen, brezplačen traffic na vašo stran. Zdaj lahko to uredite tako, da FIXIRATE friendly url npr. dokumenta. Tako bo Google ostal happy, ker sitemap še vedno daje signal, da je stran s tem URL naslovom akltivna in ker pri njem shranjena povezava še vedno pravilno deluje. Obiskovalci bodo pa dobili osveženo vsebino. Ta novi feature je na voljo za dokumente, artikle in kategorije, ker se naslovi teh vedno pojavijo v URL-ju. 

Na A4 PDF računih sta zdaj pod postavkami nakupa izpisana tudi email in telefon kupca (če sta vnešena v naročilo).

PDF A4 Warehouse, je novi template tiska podorbnosti naročila. Uporabite ga lahko za posredovanje vseh podatkov nakupa v skladišče, odpremni center ali proizvodnjo, kjer jim poleg običajnih podatkov o naročilu zelo prav pridejo tudi slika artikla, EAN, SKU dobavitelja, variacija izdelka, opombe kupca,... 

Podrobnosti naročenega artikla za proizvodnjo ali odpremni center

Izvedli smo prvi primer prenosa spletne trgovine iz enega podjetja na drugo
Spletna trgovina copati.com je zamenjala lastnika - prej Peter Rotovnik s.p., zdaj IKONTO d.o.o). Razlog je bil predvsem prepustitev B2C in spletne prodaje mlajši generaciji, ki se je želela močneje angažirati iin izkazati s spletnim marketingom (Instagram, Facebook...). Prvi rezultati glede obiska in prodaje kažejo zelo pozitivne rezultate. 
Če se predaja/prodaja spletno trgovino v celoti in brez blagajne, je proces nekoliko bolj enostaven - zamenja se pogoje uporabe, podjetje v ozadju trgovine in uredi dostope. Tukaj smo zaradi uporabe blagajne morali razmisliti:

  1. kako ohraniti SEO spletne trgovine (URL-ji, slike, sitemap...) in 
  2. premakniti dosedanje račune (s.p.-ja), da lahko novi lastnik (d.o.o.) prične z uporabo blagajne za spletno trgovino na sveže

Že pred nekaj leti smo ob pogledu na strukturo  sistema bili mnenja, da bi lahko takšne scenarije ustrezno naslovili in zdaj imamo tudi referenco v produkciji, izvedeno v zelo kratkem času. Poleg tega se lahko stari in novi lastnik dogovorita za dostope do starih podatkov na način, da lahko novi upravljalec preglejuje poročila in anlize iz preteklih obdobij, s čimer si močno olajša načrtovanje. Prodaja posla s takšnimi možnostmi in orodji vsekakor pridobi na skupni vrednosti za obe strani. 

Seznam obiskov strani z napako 404 - Stran ni najdena.
Ob prenosu spletne strani slotrips.si (več tisoč dnevnih obiskovalcev in odličen SEO traffic) smo veliko časa posvetili temu, da smo naredili preusmeritve iz starih strani na nove, ki so bili ustvarjeni, da lahko delujejo v sklopu sistema. Težava pri takšnih prehodih je, da obstaja še vrsta manj vidnih strani, na katere obiskovalci pridejo na vašo stran (zastarele povezave, povezave do slik, thumbnailov...). Zato smo izdelali tudi LOG + prikaz seznana strani, kjer je uporabnik prišel na "404 - stran ni najdena". Poleg smo uredili tudi obrazec, s katerim lahko takšno povezavo umestite na seznam URL preusmeritev. Tako lahko obiskovalca (ali Google bot-a) ob obisku stare strani https://www.slotrips.si/slo/galerija/356/Muzikafe-ptuj z URL preusmeritvijo preusmerimo na pravilno, novo lokacijo https://www.slotrips.si/sl/sobe/muzikafe-ptuj/5951 Ta del je izredno pomemben del SEO optimizacije, z novimi seznamiin orodji pa je to delo mnogo lažje.
Zanimivost: Peter Mesarec, znani slovenski SEO strokovnjak, je v enem od svojih YouTube SEO roastov omenil, da pri mnogih spletnih CMS sistemih pogreša možnost množičnega (bulk) vnosa seznama strani, ki bi bil narejen na podlagi izvoza iz Google search console + dodanimi novimi target URL-ji za te strani (ali je to seznam 404, ali seznam vseh indexiranih strani...). Na  imamo orodje, s katerimi lahko seznam preusmeritev "Stari URL > Novi URL" iz Excela uvozimo instantno. 

Seznam obiskov strani z napako 404 - Stran ni najdena

Italijanska restavracija Mirje ima zdaj tudi spletno trgovino
Že nekaj časa imajo za svoje obiskovalce možnost nakupa vina v steklenici ali celo zabojčku (za domače kosilo, poslovno darilo ipd.), zato so ta del ponudbe želeli prikazati tudi na svoji spletni strani - Restavracija Mirje: Trgovina. Clean, mobile-responsive design, usklajen s preostalim delom nedavno temelito prenovljene strani.

Za restavracijo Mirje smo nedavno izdelali tudi QR kode za povezave do jedilnega lista in cenika pijač. O Možnosti za spletno stran restavracije, ki vključuje QR kodo, smo pisali tudi v našem blogu. 

Popravki:

Full page cache (FPC) sistem zdaj bolje deluje s footer obvestilom za Cookie-je
Prej se je v določenih primerih, ko je bil ustvarjen FPC "posnetek strani", shranilo tudi obvestilo za uporabnika, da sprejeme Cookie-je. To je lahko privedlo do napake, ko je uporabniku po kliku na "Sprejmi" ta footer banner še vedno prikazovalo, ker je bil shranjen v FPC. Iz tega razloga smo FPC do tega popravka izklopili na vseh straneh na klik-mall. 

Zanimivost: na mnogih drugih sistemih (Magento, Wordpress...) je izklop FPC deležen alerta visoke prioritete, ker so brez njega spletne strani in trgovine mnogo bolj počasne in vplivajo na vse vrste konverzij. S je vklop FPC opcijski, ker je sistem tako hiter, da obiskovalci ne bodo opazili, ali ta dela, ali ne. Mi ga stranki aktiviramo tam, kjer se vsebina zelo redko spreminja in ker se trudimo, da so strani na našem gostovanju čim hitrejše za obiskovalce in čim bolj optimalne za Google-ove Core web vitals kazalce. FPC ima tudi svoje slabe lastnosti: urejanje vsebine je težje, boljše poznavanje za urednike je obvezno... in v določenih primerih niti ni primeren za uporabo. Zato je vsekakor dobrodošlo, če lahko stran ustrezno hitro deluje tudi brez njega.