Kateri so obvezni in priporočljivi elementi? Odgovori na pogosta vprašanja + nekaj idej za še boljšo stran

Če načrtujete izdelavo ali prenovo spletne strani za svojo restavracijo (oz. podobno gostinsko dejavnost), je tu seznam elementov v vrstnem redu, kot ga priporočamo za dobro uporabniško izkušnjo vaših strank.

OBVEZNI ELEMENTI


  1. Mobile-responsive spletna stran
  2. Kontakti in delovni čas
  3. Google Maps lokacija
  4. Galerija (hrane, ambienta)
  5. SEO optimizirana spletna stran
  6. Jedilni list (stalna ponudba, pizze, vinska karta,…)


PRIPOROČLJIVI ELEMENTI


  1. QR koda do vašega jedilnega lista
  2. Dnevni menu-ji
  3. Slike hrane in ambienta v visoki resoluciji
  4. Nagrade in priznanja ocenjevalcev
  5. Pozitivni Komentarji strank
  6. Social media strani

FAQ (pogosta vprašanja)

Zakaj mora biti stran optimizirana za uporabo preko telefona?

Če vas bodo potencialne stranke iskale medtem, ko bodo ob cesti, v avtu, zunaj…(praktično povsod izven svojega stanovanja in pisarne) in bodo želele preveriti vašo ponudbo, bodo to skoraj vedno naredile s telefonom.

Uporabnika, ki uporablja isklanik preko telefona, Google raje pošlje na spletno stran, ki jo ima indeksirano kot “mobile friendly”. Iskanje preko mobilnika je že nekaj let v velikem porastu in je že postalo glavni vir obiskov strani iz iskalnika (Vir: Leftronic).

Hkrati morate paziti na dobre prakse, kot so: ustrezna velikost slik, optimizirana vsebina... da stran ni "pretežka" za prenašanje preko mobilnih podatkov.

Stran gostinskega obrata mora dandanes skoraj nujno biti Mobile-friendly.

Ali imate QR kodo?

Vse več strank ob prihodu v vašo restavracijo pričakuje QR kodo s povezavo do vašega jedilnega lista.
V praksi to deluje tako, da se v QR kodo vgradi URL do jedilnega lista. (primer restavracije Mirje)

QR koda je zaradi COVID-19 ukrepov in nasploh večje skrbi za higieno že skoraj na primarnem seznamu.

Ali so jedilni list in dnevni menu-ji mobile-friendly?

Ko preko QR kode ali vaše spletne strani odprejo jedilni list, to storijo na napravi, ki jo imajo pri roki - največkrat na mobilnem telefonu. Če vaš jedilni list na mobilniku ni lepo prikazan, je to neroden pričetek vašega sodelovanja. Primer mobile responsive prikaza.

Redno objavljanje in oblikovanje dnevnih menujev za splet je lahko problem. Zato smo objavili Kako najbolj učinkovito objavljati dnevne menuje na spletni strani.

Ideja: Kodo do jedilnega lista lahko natisnete in prilepite tudi na zunanji tabli vaše restavracije. Ljudje smo po naravi radovedni, slikanje QR kode pa pomeni “odkritje neke informacije, ki se skriva v tej kodi”. Nekateri mimoidoči bodo zagotovo slikali in si ogledali, kaj ste za njih pripravili oz. kam jih bo pripeljala.
Lahko pa greste še korak naprej in je “v ozadju QR kode” skrita spletna stran s posebno ponudbo za bolj aktivne mimoidoče :-)

Zakaj “mora” biti stran tudi SEO optimizirana?

Google bo vašo spletno stran, če jo nekako zazna, shranil na svoj seznam, četudi ta ne bo dodelana v skladu z SEO priporočili. Boste pa MANJKRAT prikazani oz. šele na 3.,4.,5. strani rezultatov.

Lahko ste prikazani tudi na zemljevidu, ki ga odprejo uporabniki v bližini. To je del lokalne SEO optimizacije.

Zaželjeno je, da vas stalne stranke “z lahkoto” najdejo po imenu, ker običajno nimajo shranjenega URL vaše spletne strani.
Če bi vas želele priporočiti in nekomu poslati url do vaše strani, koliko časa mislite, da se vas bodo trudili najti preko iskalnika? Po naši oceni imate na voljo 1-2 iskanji in 15 sek. njihovega časa.


Slika: Prikaz restavracij v bližini na Google Maps


Kje dobiti komentarje strank in ocene?

(pozitivne) Ocene uporabnikov so ena izmed najboljših stvari, ki jih lahko imate na uvodni strani. Če nimate drugih, napišite komentarje, ki jih dobite od vaših gostov direktno ob obisku.

Ljudje, ki vas ne poznajo, bodo verjetno bolj zaupali tistim, ki jih bodo prebrali na Google reviews, TripAdvisor, vaši Facebook strani ipd. Zato lahko kopirate tudi kakšne iz teh seznamov. Seveda pazite, da nimate povprečne ocene 3 zvezdice, komentarji na vaši strani bi bili pa samo tisti s 5***** in bleščeče kritike.

Prikaz Slider: nekaj banner-jev, ki smo jih za Restavracijo Mirje izdelali na podlagi ocen uporabnikov in prejetih nagrad

Spletna trgovina za naročanje hrane

Poleg obveznih kontaktov (telefon, email) lahko imate tudi spletno trgovino za tiste, ki želijo prebrskati vašo ponudbo in bi imeli samo prevzem (Click & Collect). V času zaprtih lokalov, PCT potrdil, COVID-19 ukrepov... je dostava hrane na dom močno narasla. Če ima nekdo na pri enem gostincu na voljo celo ponudbo v obliki spletne trgovine, pri drugem pa le telefonsko številko, so možnosti v prid prvemu zagotovo večje.

Povezane vsebine

 
Kako slaba objava dnevnih menujev znižuje obisk restavracije
Zakaj je zaželjeno, da je dnevni menu mobile friendly? Kako te menuje najbolj učinkovito objavljati na spletni strani?
(08.09.2021)