Zaračunavanje dostave v spletni trgovini poteka tako, da kupec izbere Artikel (iz posebne kategorije Dostava), ki predstavlja način in strošek dostave. Tako kot doda v košarico različne artikle, tako je dostava le še en artikel na njegovem končnem naročilu.

Nastavitve

 • Med artikle dodate nove artikle, kjer vsak predstavlja eno izmed možnosti dostave, ki jo ponujate npr.
  1. Dostava ob predplačilu - 2.00€
  2. Dostava s plačilom ob povzetju - 3.50€
  3. Dostava v EU - 7.00€
  4. eDostava - 0.00€ (za digitalne vsebine)
  5. ...
 • Artiklom dodate kategorijo "Dostava". To je zelo pomembno, ker ima ta kategorija artiklov posebne atribute, s katerimi opredelite možne načine plačila v primeru, ko stranka za dostavo izbere ta artikel.
 • Za vsak artikel dostave uredite podprte načine plačila. Npr. Za artikel "Dostava ob predplačilu" boste med atributi omogočili le načine predplačila, kot so PayPal, Kartica, Moneta, Nakazilo na TRR. Za "Dostava s plačilom po povzetju" boste obkljukali le "Plačilo po povzetju". S temi nastavitvami usmerjate kupca v košarici in omogočate le stvari, ki so v skladu z izbranim načinom dostave. 
 • Ko imate artikle urejene, odprete Nastavitve > Preference in odprete preference za spletno trgovino (kategorija Webshop Settings). V polje za artikle za dostavo vnesete Artikle, ki naj bodo kupcu ponujeni v košarici. V košarici bo upoštevan vrstni red vnosa v to polje. S pravilnim poimenovanjem artiklov bo kupcu takoj jasno, kaj s katero od možnosti dobi.

 

Rezultati in možnosti

Ti artikli so avtomatično izpisani med vašimi Pogoji poslovanja > Možni načini dostave (domena.com/kratica-ponudnika/shopping/mozni-nacini-dostave/18). Tako vam ni potrebno posebej skrbeti glede njihove objave ali naknadnih sprememb - naslov artikla, opis in cena bodo avtomatično vzeti iz trenutnih podatkov artikla. 

Opremite te artikle z opisom artikla, saj je ta opis izpisan tako v košarici, kot tudi na strani Možni načini dostave. Nekaj besed dodatnega opisa lahko razreši marsikatero dilemo pri kupcu in izboljša uporabniško izkušnjo (npr. opis za artikel "Dostava s predplačilom" je veliko bolj jasen, če v opis zapišete "Velja za plačila s PayPal, spletno kartico, Moneto ali nakazilom na TRR. Naročilo se izvede šele po potrjenem plačilu.") 

Za kreativne in CRM vešče trgovce - Artikel lahko poimenujete poljubno npr. "Halloween Free delivery". Tako lahko za promocijo pripravite nov artikel za dostavo, med nastavitvami trgovine (Preference) pa odstanite druge in dodate samo tega. Kupec bo imel v košarici na voljo artikle z bolj zanimivimi imeni. Ob koncu akcije spet zamenjate artikle nazaj. 

Ena izmed možnosti je tudi npr. akcija v stilu "Dnevi poceni dostave". Če ne želite menjati obstoječe artikle, jim date 50% popust in kupci bodo vedeli, da so s tem prihranili.

Artikli za dostavo bodo avtomatično vnešeni pod 5. zavihek (tab) bližnjic na Blagajni, saj se pri spletnih trgovcih pogosto uporabljajo. 

Artikli za dostavo so zelo uporabni in pomembni, če sami pripravljate naročilo za stranko (po dogovoru ji boste poslali email s povezavo do vseh podrobnosti; če urejate naročilo ob telefonskem pogovoru s stranko...). V posebni objavi smo predstavili, kako uredite takšno naročilo (footnotes).

 

Drugo

Tudi te artikle uredite tako kot ostale - naslov, cena, ddv stopnja... Ti artikli gredo v vaše poročilo o prodaji ravno tako kot prodana majica ali zaračunan tečaj.

Pazite, da so podatki artiklov glede podprtih možnosti plačila usklajeni s splošnimi načini plačila, ki jih podpirate v vaši trgovini. V primeru konflikta bodo upoštevami podatki iz splošnih nastavitev trgovine.

 

 

 

Povezane vsebine

 
Prodajni trend prihodnosti - predpriprava naročila in pošiljanje na email
Imate možnost dobiti orodje za zanimiv in zelo perspektiven način prodaje. S podobnim orodjem je Obama 2x zbiral sredstva in zmagal. Vas zanima?
(19.11.2016)