BlogProjects

Izzivi migracije spletne strani Slotrips na Klik-MALL

Februarja 2022 smo na Klik-MALL platformo preselili spletno stran, ki je pravzaprav "mati" tega CMS sistema. Ta projekt ima za nas še dodatni sentimentalni pridih, ker je to stranka z najdaljšim stažem pri nas :-)

Februarja 2022 smo na Klik-MALL platformo preselili spletno stran, ki je pravzaprav "mati" tega CMS sistema. Ta projekt ima za nas še dodatni sentimentalni pridih, ker je to stranka z najdaljšim stažem pri nas :-)
 

Malo zgodovine spletne strani Slotrips.si

Miha Gantar (lastnik strani slotrips.si) je že kot študent in v zgodnjih letih modernega spleta imel idejo, kako bi bil videti uporaben spletni portal s predstavitvijo izletov za aktivne turiste po Sloveniji - pohodnike, kolesarje, plezalce... Na njegovo pobudo sva se lotila večmesečnega razvoja in prva verzija strani Slotrips.si je bila predstavljena javnosti 2009/2010 (Bila sva sošolca na študiju gradbeništva, a sva oba izbrala druge karierne poti - on turizem, jaz pa spletne projekte, kar je tudi privedlo do sodelovanja pri tem projektu). Miha je imel tudi vlogo idejnega vodje, oblikovalca, glavnega fotografa in avtorja praktično celotne vsebine. Količina vsebine in njihova kakovost sta iz vidika, da jih je samoiniciativno in na lastne stroške ustvarila ena oseba, naravnost fascinantni. Zato ni presenečenje, da ima danes svojo turistično agencijo Slotrips d.o.o. Stran je skozi leta doživela še nekaj iteracij. 

Za boljšo predstavo obsega vsebine - zemljevid opravljenih izletov (300+ skupaj). 

Zemljevid s točkami opravljenih izletov za Slotrips.

Vsak izlet ima konkreten opis, nasvete za izletnike... (+ prevod v ENG). 

Vsak izlet ima poleg tudi galerijo 10-20 izbranih in obdelanih slik.

 

Seznam objav

Seznam aktivnosti in nastanitev za aktivne izletnike po Sloveniji

 

Nekaj slik iz njihove odlične zbirke:

 
 

Izzivi migracije - prenos vsebine, SEO

Po nekaj mesecih obotavljanja zaradi dejstva, da migracija ne bo čisto enostavna in da predstavlja določeno tveganje za SEO, smo se vseeno odločili zanjo. Hkrati smo izkoristili priložnost za načrtovani delni redesign strani, ki bo bolj ustrezno naslavljal novo situacijo in strategijo podjetja:

  • Slovenia-trips.com - vizitka agencije in stran za naslavljanje strank s komericalnim delom ponudbe,
  • Slotrips.si - vsebinski landing portal za self-guided osebe, posredno pa tudi "strokovna vizitka" agencije.

Slotrips ima več kot 600 strani v 2-eh jezikih, vsebinsko prepleteno vsebino in nekaj tisoč slik v spremljajočih galerijah. Za prenos smo izdelali posebne skripte, s katerimi smo prenesli vsebino tako, da smo v čim večji meri ohranili povezave med prenešenimi vsebinami (HTML vsebine, galerije, cover like posameznih objav, posamezne atribute in njihove podatke...), kar je zmanjšalo količino ročnega dela po prenosu.

Zelo pomembno pri vsem delu je bilo dejstvo, da je to stran z odličnim organskim/SEO dosegom in da smo ga želeli v čim boljši meri ohraniti, nato pa s časom še povečevati. Količina in kakovost vsebine sta zagotovo pomembno vplivali na to, da ima stran v sezonah tudi nekaj tisoč dnevnih obiskov preko Google iskalnika. V ta namen smo pripravili seznam preusmeritev starih URL-jev na nove, ki pa takoj po prehodu ni v celoti zajel vseh obiskov, ki so prihajali iz Google-a in drugih strani s povezavami na vsebine Slotrips. Ob tako velikih spremembah je precej zanimivo spremljati log-e, kakšen in iz katerih virov vse prihaja spletni promet. Potrebnih je bilo še nekaj dni, da smo našli dodatne rešitve in bolj uspešno naslovili obiskovalce specifičnih rezultatov na Google-u, da niso pristajali na home page-u ali celo na "404 Page not found".

Določen del Google prometa je bil tudi na slikah na strani. To smo naslovili tako, da smo vzporedno pustili delovati stari hosting, ki zdaj servira le obiske, ki kažejo na slike v stari mapi (https://www.slotrips.si/sis-mapa/*). Vse ostale spletne poizvedbe pa pridejo na Klik MALL CMS, kjer so prikazane znotraj slotrips.si strani. Primer:

S časom bo Google svoj index slik za slotrips.si prilagodil in nato bo mogoče stari hosting ugasniti brez večjih posledic in izgub na tem delu SEO rating-a.

V skladu z novimi trendi za SEO in UX (uporabniško izkušnjo) smo uredili ne le zelo hitro stran, ampak tudi z dobrimi Core Web Vitals kazalci. Del starih opisov je potrebno še nekoliko mobile-friendly preurediti, ampak sodeč po Google search console smo izredno izboljšali Mobile responsiveness strani. 

 
 

Izzivi migracije - podatkovni model

Slotrips.si je več kot desetletje uspešno serviral spletne obiskovalce, pri čemer je bilo ustvarjenih več kot milijon prikazov. Sami front end strani z izdelanimi funkcionalnostmi je deloval (zelo) dobro. Glavni razlog za migracijo je bil, da smo prišli do točke, ko so zaradi osnovne arhitekture strani tudi manjše nadgradnje in support zahtevali več časa, kot bi si želeli. Ta del si je prislužil nekoliko obsežnejši opis, ki si ga lahko preberete na spodnji povezavi.

Povezane vsebine

 
Kako so izkušnje iz Slotrips narekovale pomeben del zasnove Klik-MALL
Ena večjih težav podjetja je, ko postane pogost odgovor IT ekipe:  "To ni bilo predvideno med funkcionalnostmi. Lahko uredimo, ni pa enostavne in hitre rešitve" Razlogi so lahko različni, eden najtežje rešljivih pa je omejitev zaradi...
(05.05.2022)
 
 

Prenova v slikah: prej-potem

 

Slotrips.si: Home page

PREJ
POTEM

Če boste iskali navdih za izlete po Sloveniji ali pa si želite ogledati eno odličnih zbirk fotografij, priporočamo oglede obeh strani:

 

#FUNFACT: Slovenia-Trips.com teče na Wordress. Zanj so se odločili zaradi večje samostojnosti pri urejanju, vizuelne oblike Elementor design-a in ker bi bilo potrebe po tako custom možnostih, kot je Slotrips. A Wordpress in Elementor imata tendenco, da stran dela zelo počasi. Še enkrat nas je naša Slotrips stranka zatopila v iskanje rešitev, ki bi pomagali do boljše uporabniške izkušnje, hitrejšega nalaganja in nenazadnje boljše SEO pozicije (Google ne mara počasnih strani!). Po več mescih raziskovanja in dela smo razvili WPX - wordpress managed hosting, na katerem danes stran precej hitreje teče. Menimo celo, da je ta Wordpress hosting setup blizu najboljšim možnim rešitvam za Wordpress, sploh pa WooCommerce strani. Slika, ki kaže odzivni čas strežnika po Google Analytics-u pred in po prehodu na WPX hosting

 

 


 
Toast message
Toast-Top message