Super hitre "Full Page Cache" strani; Nova oblika kupona; Braintree upgrade; Predstavitveni letaki glavnih produktov;...

V 2020-05 smo uredili sledeče nadgradnje:

1. Super hitre spletne strani - Full Page Cache

Spletna vsebina se običajno servira v dveh oblikah:

  1. no-cache (vedno procesirani sveži podatki) in
  2. cached (predpripravljena vsebina; Tudi Full page Cache oz. FPC).

No-cache se uporablja za spletne trgovine, ker želite prikazati aktualno ceno, popust, zalogo,... in vsakič, ko urejate v admin-u. A zna na že običajnih platformah in povprečnih strežnikih močno upočasniti delovanje (vsak klik 3-10sec).

Cached je mnogo hitrejša, ker strežnik skoraj ničesar ne dela (brez pretiravanja govorimo o rangu 200x hitrejša na običajnih Wordpress/Magento... platformah in povprečnih gostovanjih), ampak le vrne shranjen "rezultat" prvega procesiranja. Ni pa primerna za vse (npr. košarica, račun morajo biti procesirani in real time). Zato ta pristop zahteva ustrezen sistem in znanje, da se servira ažurno vsebino (blogi, katalogi ipd. se po objavi bolj redko spreminjajo). Ima pa lahko veliko pozitivnih rezultatov, zato to razvijamo. 

Del te pohitritve se odraža kot krajši TTFB (Time to first byte) oz. "Koliko časa po mojem kliku se prične stran nalagati v brskalniku". Manjši kot je TTFB, boljša je spletna stran. Klik MALL je že v osnovi hitra platforma - TTFB običajne strani brez FPC je le ~100msec, kar je že izreden rezultat. A stvari na internetu niso nikoli prehitre in s Full Page Cache (FPC) nadgradnjo lahko nekatere strani naredimo še mnogo hitrejše. Za bolj ustrezen prikaz smo naredili grafično primerjavo z Google-ovo raziskavo povprečne hitrosti spletnih strani (2017-2018).

 
Rezultat Klik MALL + FPC: TTFB ~10msec (merjeno za obiskovalce iz Slovenije).
  • ~10x hitreje kot brez FPC
  • ~170x hitreje od povprečnega TTFB spletnih strani po Google-ovi raziskavi

Če vas zanima več o tej nadgradnji, si oglejte bolj podrobno predstavitev:

2. Rounded corners oblikovanje

V skladu z zadnjimi trendi na spletu smo dodali možnost relativno enostavnega oblikovanja vsebine z zaobljenimi (rounded) robovi.

Temu besedilu smo dodali base-light barvo ozadja + rob z zaobljenostjo 5px. Ta design se zelo lepo obnese na blog objavah, kjer želite poudariti določeno vsebino, umestiti quote ipd.

Primer uporabe na gumbih:

Default
rounded-2px
rounded-3px
rounded-5px
rounded-7px
rounded-10px
rounded-10px

 

Primeri uporabe na linkih navigacije:

Slika: rounded corners na navigaciji, Boxee bannerju in tudi sama slika ima rounded-10px

3. Nova oblika kupona: TEXT Kupon za opis bonitete

Na voljo je nova oblika KUPONA za spletne trgovce - TEXT KUPON. Deluje tako, da kot bonus vnesete OPIS KUPONA, kamor vpišete boniteto za kupca.

Ta kupon nima nobenega vpliva na zneske v košarici, omogoča pa fleksibilen pristop k nagrajevanju.

PRIMER:
Pri Copati.com so ga uporabili kot nagrado za kupce, kjer so jim na zadnjo stran računa natisnili PROMO KODO. S tem kuponom je stranka ob prihodnjem nakupu dobila brezplačno vrečko za copate, kar so zapisali v obliki:

Hvala za nakup! Z uporabo tega kupona za nagrado dobite kvalitetno večnamensko vrečko za copate.

4. Novi atribut artikla: Brezplačna dostava

Na voljo je nova funkcionalnost za spletne trgovce - atribut ARTIKLA: "Brezplačna dostava za ta artikel". Deluje tako, da če so v košarici kupca izključno artikli s to oznako, potem sistem avtomatično spremeni znesek dostave na 0.00€. Če pa nimajo vsi artikli te oznake, se pa strošek dostave obračunava kot običajno.

Ideja je prišla s strani trgovine Copati.com, kjer so želeli mini denarnice "Drobižkote" ponuditi kot mini hitri nakup, brez stroška dostave. Ker je ideja videti širše uporabna za razne trženjske akcije, smo jo uredili kot možnost za vse spletne trgovine.

 

5. Mobile friendly registracija blagajne podjetja

Registracijo blagajne podjetja vedno priporočamo opraviti na večjem zaslonu, ker se podrobnosti obrazca in potrebni podatki bolje vidijo. A če bo kdo najprej pogledal obrazec na mobilniku ali če ker registracijo opravi tudi v živo ob obisku stranke na terenu, bo to dobrodošla nadgradnja za mnoge primere.

6. Braintree upgrade za plačila s kartico ali PayPal

Z junijem, 2020 je bilo potrebno nadgraditi Braintree SDK kodo za uporabo njihovega plačilnega sistema.

7. Novi letaki za predstavitev glavnih produktov

V spodnji galeriji si lahko ogledate povzetke glavnih storitev Klik MALL Platforme. Če boste videli, da nekdo išče storitve, kot jih ponujamo na Klik MALL (Blagajna, Spletna trgovina, Spletna stran), bomo veseli vsakega priporočila naprej.

 

 

Avtor: Vladimir Mijatović