Klik MALL ima robusten in natančen sistem za serviranje stalnih strank tako na blagajni, kot tudi v spletni trgovini. Uporaben pa ni le za B2B podjetja, ampak za vse, ki želijo ponuditi ugodnejše nakupovanje zvestim ali večjim kupcem.

 

Pogosta (za B2B neprimerna) praksa dajanja popusta

 1. Kupec ima v naročilu 2 artikla.
 2. Trgovec mu da popust na skupni znesek (npr. 10%).

Popust na celotno naročilo je pogosta praksa, saj je najhitrejša za izvedbo in najbolj jasna za kupca. Alarm nastopi, če ima trgovec na katerem od prodanih artiklov manj lastne marže, kot je bil odobreni popust. Takšen primer, sploh če se zgodi bolj poredko, ima v maloprodaji običajno zanemarljive posledice. Trgovec "požre" izgubo ali jo celo zavestno sprejme. V primeru velikih količin in malih marž (pogosto pri B2B) pa lahko takšno ravnanje povzroči hude izgube za trgovca ali še kaj slabšega. 

 

Kaj je primer dobre prakse?

Veliko bolj varna varianta je določanje popusta za vsak posamezni artikel, saj se s tem izognemo prodaji pod lastno ceno. Takšen pristop zahteva, da za vsak artikel poznamo lastno ceno, hkrati pa upoštevamo tudi "boniteto" stranke. Če imate nekaj več artiklov ali če imate frekventno blagajno, ta zadeva ni izvedljiva brez IT podpore. 

 

Kako nastavite sistem B2B prodaje s Klik MALL

Klik MALL vam na podlagi podatkov ter vgrajenih pravil reši opisani problem in sproti izračuna popust za vsak artikel, ki ga dodajate v naročilo

Podatki, ki so potrebni za izračun tega popusta, so podatki iz profila stranke in podatki artikla. Vse podatke odredi Ponudnik sam, sistem le instantno izpelje proces izbire. 

 1. Vnesite stranko in uredite osnovne podatke. 
 2. Med možnostmi urejanja za urejanje "bonitete" stranke boste med atributi zasledili 2 polji:
  1. Min. Popust v % za stranko na vse nakupe... s tem določite min popust, ki ga ima stranka na vse izbrane artikle in je preprost način, kako lahko stranki odobrite npr. 10% popusta na vse nakupe.
  2. Razred popustov za posamezni artikel... s tem določite, v kateri bonitetni razred za nakup posameznega artikla spada stranka.
 3. Na vsakem artiklu imate možnost urediti popuste za 4 bonitetne razrede stranke. Primer: če je vaša marža pri prodaji izdelka 25%, bi lahko popuste po razredih razdelili:
  1. razred 5% ob nakupu tega artikla,
  2. razred 10%,
  3. razred 15%,
  4. razred 20%.
 4. Verjetno razumete, da ni smiselno, če katerikoli razred ponuja višji popust od vaše marže pri prodaji tega artikla.
 5. Če želite stranki omogočiti uporabo bonitete tudi v spletni trgovini, mora biti stranka registrirani uporabnik, vi pa šifro tega uporabnika vnesete med podatke stranke (poiščete ga preko emaila, uporabniškega imena in Social providerja profila).

 

Kako poteka izbira končnega popusta?

Končni popust je NAJVEČJI popust med sledečimi:

 1. min. popust za stranko na vseh artiklih,
 2. popust za artikel, določen glede na bonitetni razred stranke (1-4),
 3. osnovni popust artikla, ki je v ponudbi za vse stranke (če je popust za stalno stranko manjši od trenutne razprodajne akcije, potem je seveda smiselno stranki ponuditi razprodajni popust).

Opomba: Bonitetni popust je v takšnem sistemu neodvisen od kupljene količine (čeprav je splošno prepričanje ravno obratno in sicer da je količina ključni faktor pri tovrstnih popustih). Lahko pa končni popust postavke in popust na celotno naročilo po želji še vedno spemenite pred končno potrditvijo.  

 

Uporaba na blagajni

Na POS ali B2B blagajni PRED vnosom postavk vnesete stranko naročila. Sistem bo nato ob vnosu vsake postavke poiskal ustrezni popust za nakup izbranega artikla. Za še lažjo uporabo na blagajni bodo po vnosu stranke vse bližnjice dobite oznako, koliko popusta bo stranka deležna pri posameznem artiklu.

Uporaba v spletni trgovini

Če ste uredili podatke po zgoraj opisanem postopku, bo vaša stranka s prijavo v spletni trgovini "aktivirala" svoj bonitetni status. Artikli v ponudbi bodo zanjo prikazani po "B2B" cenah in tako jih lahko tudi da v naročilo. Če sistem tega ne podpira, stranke običajno pošljejo seznam željenih artiklov in količine, trgovec pa z uporabo svojih posebnih tabelic in kalkulatorja pripravi predračun. 

Seveda B2B sodelovanja velikokrat temeljijo predvsem na dogovorjenih rabatih. Vendar si ni težko predstavljati, koliko bolj natančna, lažja in prijetnejša je uporaba takšnega sistema za obe strani. 

 

Kaj s tem pridobite:

 • Možnost napake in prodaje z izgubo se se bistveno zmanjša.
 • Delo ne bo nič počasnejše kot delo z drugimi strankami.
 • Dela bo bistevno manj, kot če bi morali pred vsakim vnosom artikla razmišljati in preračunavati, koliko lahko date popusta na nek izdelek.
 • Spremembo bonitetnega razreda stranke spremenite v manj kot minuti.
 • Vašim strankam boste dali odlično uporabniško izkušnjo, pa če bo to obisku v vaši poslovalnici ali z uporabo vaše spletne trgovine.