Vsebino prikažete s pomočjo Kategorij in Dokumentov.

Priprava Kategorije za prikaz na spletu

Da je določena kategorija s pripadajočimi Dokumenti prikazana na spletu, mora biti urejena na sledeč način:

 • Seznam kategorij za vse vrste objektov je skupen in se nahaja na Nastavitve > Seznam Kategorij.
 • Odprete željeno Kategorijo ali ustvarite novo
 • V polju Objekt izberete Dokument
 • Spodaj obkljukate polje Webshop

Kategorija seveda mora imeti svoj naslov - polje Kategorija. Hierarhijo kategorij ustvarite z vnosom nadkategorij. Sistem bo iz imena Kategorija avtomatično ustvaril URL-friendly naziv (male črke, brez šumnikov, vezaji namesto presledkov)

Ta Kategorija je zdaj dostopna na spletnem naslovu DOMENA/web/url-naziv-kategorije (npr. https://www.klik-mall.com/web/prirocnik). V tem primeru so deli:

 1. domena: https://www.klik-mall.com
 2. web: je osnova, po kateri Klik MALL ve, da želite prikazati vsebino kategorij in dokumentov. Druga takšna osnova je npr. shop za prikaz vsebine trgovine.
 3. prirocnik: je url naziv kategorije Priročnik.

Na ta URL naslov lahko zdaj usmerite povezavo iz glavno navigacijo, lahko uredite da je to prva stran vaše spletne strani...

V tem trenutku s temi nastavitvami spodaj še ne bo nobene vsebine, samo prazna stran.

 

Priprava dokumenta za prikaz na spletu

Za prikaz neke vsebine na spletni strani:

 • Odprete že pripravljeni dokument ali ustvarite novega (Dokumenti > Seznam dokumentov)
 • Dokumentu vnesete kategorijo Priročnik (oz. drugo kategorijo, ki je urejena za prikaz na spletu)
 • Uredite naslov dokumenta, teaser, HTML vsebino, Act obkljukate... in shranite.

Ob osvežitvi (refresh ali F5) zgoraj pripravljene strani (https://www.klik-mall.com/web/prirocnik) bo prikazana vsebina dokumenta!

Klik MALL deluje tako, da:

 1. Iz URL vidi, katero Kategorijo mora prikazati (v tem primeru Priročnik).
 2. Nato zbere vse dokumente te Kategorije.
  • Če je samo en podrejeni Dokument, takoj prikaže vsebino tega Dokumenta.
  • Če je podrejenih Dokumentov več, prikaže seznam v obliki okvirčkov (pints) in ustvari povezave do ogleda vsebin teh dokumentov. Takšna povezava je potem videti npr.
   https://www.klik-mall.com/web/prirocnik/urejanje-vsebine-spletne-trgovine/454 

Povezavo do samega dokumenta na spletu ustvari sistem sam. Verjetno lahko opazite, da je tudi URL naslov dokumenta "prijazne" oblike in vsebuje tako naziv kategorije, kot tudi prilagojen naslov dokumenta.  

Privzeto so Dokumenti prikazani v obliki okvirčkov (naslov dokumenta, cover slika v ozadju). Lahko pa povezavo kategorijo uredite kot 
http://www.klik-mall.com/web/prirocnik/list 
in dobili boste seznam podrejenih Dokumentov v obliki bolj zgoščenega seznama.

 

Podrejene Kategorije in Dokumenti

Iz zgornjega primera lahko opazite tudi, da ima kategorija Priročnik več podkategorij (Primeri uporabe, Naročila, Artikli...). Klik MALL bo avtomatično zajel vse podrejene kategorije in njihove Dokumente ter jih prikazal kot "svoje". Zato lahko na strani 
https://www.klik-mall.com/web/prirocnik/list vidite seznam, ki zajema:

 • vse dokumente, ki imajo kategorijo Priročnik
 • vse kategorije, ki imajo nadkategorijo Priročnik 
 • vse dokumente teh podrejenih kategorij.

Zelo podobno je pri artiklih - če boste odprli kategorijo Moške hlače, bodo prikazani vsi artikli te kategorije. Če boste odprli kategorijo Moška oblačila, bodo seveda zajeti tudi artikli kategorije Moške hlače.

 

Urejanje Dokumenta

Dokument za splet ima:

 • Naslov dokumenta
 • Teaser (kratek povzetek)
 • HTML vsebino
 • Povezano galerijo - preko polja Dokument::Id galerije poiščete željeno Galerijo in sistem bo pod vsebino avtomatično prikazal thimb-e slik galerije, uredil Slideshow predstavitev, pod slike vnesel komentarje...
 • Id datoteke - pod vsebino lahko prikažete predogled PDF dokumenta v obliki lične predstavitve za e-dokumente. Tako kot za galerijo, samo poiščete naslov PDF datoteke in shranite. Vse ostalo bo naredil sistem sam. 

 

Objava oglasa

Urejanje Oglasov je bolj podorbno opisano drugje (footnotes), na tem mestu je vredno poudariti le, da ste zdaj dobili nekaj novih URL naslovov, na katerih lahko prikažete oglas. To je lahko:

 1. naslov Kategorije (npr. http://www.klik-mall.com/web/prirocnik)
 2. naslov točno določenega Dokumenta (npr. http://www.klik-mall.com/web/prirocnik/urejanje-vsebine-spletne-trgovine/454)

To zelo enostavno uredite z urejanjem podatka Oglas::Prikazne strani 

Oglas(-e) lahko prikažete nad ali pod vsebino dokumenta oz. seznamom dokumentov, kar vam daje vrsto dodatnih možnosti za dodelavo vaše spletne predstavitve.

 

Sistem Urednikom ponuja veliko možnosti za enostavno urejanje vsebine in personalizacijo predstavitve, hkrati pa je v največji meri poskrbljeno za ustreznost prikaza ne glede na velikost naprave. Celotna vsebina spletne strani ima ustrezen prikaz za vse velikosti zaslonov (mobile-responsive). Obstajajo tudi bolj napredne prakse za še boljšo uporabniško izkušnjo (različne slike glede na velikost zaslona "srcset", custom prelomi vsebine...), ampak te zahtevajo expertno znanje ter bistveno več časa in urejanja. Večina uporabnikov jih verjetno ne bi niti opazila.
Klik MALL je primarno namenjen trgovcem in tem za najmanj vloženega dela ponudi najboljšo možnos spletno predstavitev.