Kljub dobrim lastnostim, ki jih ima webP v primerjavi z JPG ali PNG slikami je verjetno najpomembnejši faktor za njegovo uporabo boljša Google/SEO ocena vaše spletne strani

Ste sploh že slišali za webP format? Izven krogov spletnih strani je praktično neznana kratica, a je zaradi Google-a deležen vse večje pozornosti.Kaj je webP format slike

WebP je format slike, ki ga je Google razvil kot alternativo JPG, PNG in GIF formatom, primarno z namenom zmanjšanja prenosa podatkov iz posamezne spletne strani. Po njihovih analizah:

"YouTube found that switching to WebP thumbnails resulted in 10% faster page loads.

Facebook experienced a 25-35% filesize savings for JPEGs and an 80% filesize savings for PNGs when they switched to using WebP."

Use WebP images
https://web.dev

Zakaj je za spletno stran pomembno imeti slike v webP formatu


Povzetek v eni sliki?


Leto je 2010: Google objavi predlog novega formata za slike (webP), ki nudi enako kakovost slike ob manjši velikosti. A uporaba JPG in za izbrane primere PNG ali GIF slik je tako ustaljena, da se od 2010-2020 objavljanje slik na spletu ni veliko spremenilo. Kljub brezplačni uporabi in prednostim se ta enostavno "ni prijel".

Leto je 2020: Praktično vsi imetniki spletnih strani si prizadevamo za čim boljšo pozicijo na Google iskalniku. In če Google da "priporočila" za boljšo uvrstitev, so to že praktično navodila. V bolj prijazni obliki jim rečemo SEO - search engine optimizacija.


Del novejših navodil je uporaba webP za slike na spletni strani.


Velik del optimizacije strani je lahko v zmanjšanju velikosti podatkov in slike imajo pri tem veliko vlogo, saj običajno predstavljajo 30-80% celotne velikosti spletne strani. Zato je optimizacija teh eden najboljših naslovov za zmanjšanje količine podatkov in pohitritev nalaganja. Z uporabo webP formata bi naredili korak v tej smeri.

Da je namig še bolj jasen, je neuporaba webP formata označena kot rdeča možnost za izboljšanje z nasvetom "Serve images in next-gen formats", "Learn more" link pa vas bo pripeljal na njihovo stran z opisom webP. Niso zapisali, da je JPG slab. Je pa v njihovih prezentacijah ta očitno "old-gen" format.


Kako pa je videti Google-ova stimulacija imetnikov spletnih strani za implementacijo webP? Kot so nekaj let nazaj pričeli deliti strani na mobile-friendly in (za)ostale, zdaj že nekaj časa in vse bolj intenzivno opozarjajo na potrebo po "hitrih spletnih straneh". Del prizadevanj se odraža v prilagajaju algoritma, da iskalce raje usmerijo na "dobro optimizirane strani". Dejstvo je, da je uporabniška izkušnja nekoga, ki iz hitrega iskalnika pristane na polžje-počasni strani, pokvarjena. In Google si želi, da bi uporabniki njihovega iskalnika imeli ves čas dobro up. izkušnjo - tudi ko zapustijo Google-ovo stran. Verjetno bi jim nekaj pomenil tudi ($$$) prihranek iz naslova prihranjenega prostora in prenašanja podatkov, saj del vsebine in slik iz vaše strani morajo hraniti tudi na svojih strežnikih.

Brez webP formata boste zelo težko dosegli dobro Google-ovo Core Web Vitals oceno na straneh, ki vključujejo večje slike. Sploh na mobile testu.

Slabša kot bo ocena --> Nižji bo Google SEO rating --> Nižji bo organski obisk strani

 

Ker bo webP verjetno del prihodnosti mnogih spletnih strani, je smiselno pogledati, kaj pri tem bo dobrih, in kaj slabih stvari.

Dobre in slabe strani webp za urednika spletne strani

Z webP do hitrejšega nalaganja strani

Manjše slike -> hitrejše nalaganje za uporabnika -> boljša uporabniška izkušnja + Boljša SEO ocena.

"Enaka" kvaliteta slike ob manjši velikosti

Ob primerljivi kakovosti so slike ob konverziji iz JPG manjše za ~25-30%, ob konverziji iz PNG pa tudi do 80%. Nek kompromis v kakovosti obstaja, a je po mnogih ocenah za običajne obiskovalce strani praktično neopazen.

WebP je hibrid dobrih lastnosti JPG/PNG/GIF

JPG ima veliko dobrih lastnosti za prikaz na internetu, ne podpira pa transparentnosti. PNG in GIF podpirata transparenco, a znajo biti slike mnogo prevelike za uporabo na spletu. BMP, TIFF in drugi so običajno popolnoma neprimerni za običajne strani.

WebP je veliko manjši od PNG, opazno manjši of JPG, podpira transparentnost in celo animacijo. Tako da obstaja dobra podlaga za to, da se v prihodnosti vse glavne oblike slik nadomesti z webP.

Podprt s strani večine glavnih brskalnikov

Do sredine 2020 webP ni bil podprt s strani Apple-ovih brskalnikov, kar je dodatno povečalo kompleksnost njegove uporabe. Danes je webP format podprt s strani večine glavnih brskalnikov.

Z webP do boljše Google-SEO ocene strani

Neuporaba webP ne bo vaše strani izpustila iz seznama rezultatov na iskalniku, pomeni pa slabšo Core Web Vitals (CWV) oceno. Ta pa postaja vse vplivnejši faktor za položaj strani med rezultati Google iskanja. In to se bo poznalo na organskem obisku - za ene na bolje, za druge na slabše. Tako kot se je z Google-ovim mobile index-om.

Običajna orodja za slike so prilagojena JPG, GIF in PNG, ne webP

Picture viewers, Photoshop, Gimp, Inkscape, Paint... dobro delajo z običajnimi formati. Za webP so že potrebne dodatne inštalacije.

Poznate telefon ali fotoaparat, ki slike shranjuje v webP?

Velika verjetnost je, da na svojem računalniku trenutno sploh še nimate orodij za delo z webP. Za test si prenesite webP sliko na računalnik in poizkusite, kako jo lahko odprete in kako urejate: Cover slika te objave

Ali imate gostovanje s podporo za predelavo slik v webP?

Običajni proces je še vedno ustvariti sliko v JPG/PNG/GIF in jo naložiti v uredniški sistem spletne strani. Tam sledi obdelava: zmanjšanje prevelikih slik, izdelava thumba, konvertiranje v webP, kopiranje v ustrezno mapo... Ti procesi zahtevajo specifične programe in intenzivno procesiranje strežnika, zato mnoga običajna gostovanja tega ne podpirajo.

Povečana kompleksnost zaradi večjega števila slik = Večja možnost napake

Vi želite na strani objaviti neko sliko, ampak za bolj optimalen prikaz bo ustvarjenih nekaj dodatnih slik, ki jih je potrebno ustrezno uporabiti. Vsaka napaka v URL naslovu objavljene slike bo povzročila napako 404 "Not found". Nekoč je bilo potrebno paziti na 1 url po sliki, zdaj pa na 3+.

Večja poraba disk-a na strežniku

Do nadgradnje z webP smo na Klik MALL običajno imeli 2 sliki: primarno (omejeno na 1920px) in avtomatično ustvarjeno pomanjšano verzijo te slike (thumb). Z webP zdaj ustvarimo dodatnih 3-6 slik za vsako primarno sliko.
Vsaka slika v galeriji na spletni strani ima 3+ dodatne slike na strežniku. Vse te dodatne slike zahtevajo dodaten prostor za shranjevanje.

webP z uporabo zunanjih CDN (content delivery network) je običajno plačljiva storitev

Obstajajo možnosti za real-time serviranje prilagojenih slik, konverzijo v webP in serviranje iz njihovih strežnikov ipd. Boste pa morali biti pozorni na strošek/obdelano sliko, porabo diska, količino prenešenih podatkov, integracijo z vašim CMS... Podobno kot pri mobilnih operaterjih se tudi ta ponudba "Neomejene uporabe interneta" zelo hitro konča v podrobnostih in majhnem textu.

Kot vidite, ne manjka razlogov za neuporabo oz. slabo razširjenost webP kljub vsem pozitivnim lastnostim. So pa takšne začetne ovire prisotne pri implementaciji mnogih tehnologij.

Seveda je dobrodošlo, da z webP izboljšamo uporabniško izkušnjo (UX). A če boste (kratkoročno) v dvomu, zakaj točno je ta zadeva tako pomembna, je resnica verjetno bližje temu, da je boljši UX vaše spletne strani korenček, pozicija med rezultati Google-a pa palica. Zelo verjetno pa je tudi, da se bodo ta Google-ova prizadevanja za "modern web" dolgoročno izkazala kot boljša rešitev.

Je prihodnost webP kot tehnologija v ozadju?

Običajni način priprave slik za objavo na spletu je in verjetno bo ostal v JPG/PNG/GIF obliki. Po nalaganju v uredniški del/CMS pa se lahko v ozadju opravijo konverzije v webP in druge povezane operacije. Nadgrajena koda spletne strani lahko naredi izpis slik, ki bo bolj optimalen glede na napravo in brskalnik obiskovalca.

Za zdaj je videti, da bo prihodnost urejanja spletnih strani takšna, da boste z uporabo dobrega CMS sistema in ustreznem gostovanju nevede "uporabljali" oz. imeli slike na strani v webP obliki.

Naša Klik MALL platforma za spletne strani in trgovine že ima takšne funkcionalnosti, razvoj pa se bo nadaljeval v tej smeri.

Viri in povezaveAvtor:
Vladimir Mijatović