Zakaj je zaželjeno, da je dnevni menu mobile friendly? Kako te menuje najbolj učinkovito objavljati na spletni strani?

Danes ima veliko restavracij in gostincev svoje spletne strani, ker želijo imeti vsaj osnovno prisotnost na spletu. Stvari, ki so pomembne, a se redko spreminjajo, so kontakti in stalna ponudba jedilnega lista’, zato jih običajno uredi izvajalec spletne strani ob vzpostavitvi strani ali občasni osvežitvi vsebine.

Za obiskovalce pa je zanimiv del vsebine tudi dnevni menu restavracije, a je prikaz tega nekoliko večji izziv, ker se vsebina spreminja dnevno ali kvečjemu tedensko.

Pri urejanju spletne strani ima gostinec običajno 2 možnosti:

 1. Nauči se uporabljati CMS (urejati svojo spletno stran) in samostojno vnaša te vsebine
 2. Plačuje skrbnika spletne strani za vnose

 

Prednosti in slabosti glede na status osebe, ki ureja vsebino:

NAČIN DELA DOBRE STRANI SLABE STRANI
Samostojno vnašanje gostinca
 • Ceneje
 • Boljši nadzor nad pravilnostjo in pravočasnostjo
 • Potrebno poznavati vsaj osnove urejanja spletne strani
 • Običajno ni dovolj znanja za naprednejše urejanje
Vnaša zunanji skrbnik spletne strani
 • Boljše znanje urejanja vsebine
 • Dodatni strošek
 • Redno usklajevanje
 • Težave v primeru nezanesljivosti skrbnikaTu pa se zadeve še nekoliko zapletejo.

Kakšne težave je doba mobilnega interneta prinesla za objavo dnevnih menujev

V času interneta preko računalnika (beri: veliki zasloni) je bil problem objave jedilnika bolj stvar doslednosti, saj je bil vpis vsebine podoben tistemu v Word-u. Tudi oblikovanje spletne strani je imelo veliko manjšo težo, kot ga ima danes. Z množično uporabo telefonov pa nastopi vprašanje “Kako objaviti dnevni menu v mobilniku prijazni in tudi lepi obliki?”

Primer: jedilni listi osnovnih šol
Skoraj brez izjeme so v "A4 obliki" in zato ne ravno idealni za ogled na telefonu. Na računalniku pregled A4 pdf dokumenta ni problem. Na mobilnem telefonu pa pregled širokih tabel in majhnega besedila ni najbolj prijetno opravilo (galerija spodaj).
Ker je financiranje šole veliko bolj odvisno od njenega izpolnjevanja zakonskih obveznosti, kot pa od uporabniške izkušnje staršev pri branju jedilnika, lahko pod razlogom “Optimiziramo stroške, kjer se le da” svoje tedenske jedilnike objavijo v obliki, kjer se bo uporabnik moral nekoliko potruditi, če ga bo želel prebrati. Vsekakor pa je vsaka objava informacije veliko boljša, kot če te sploh ne bi bilo!

Tako pridemo do pomembnega vprašanja:

Koliko se morate potruditi za uporabniško izkušnjo svoje stranke?

Si vaši ciljni kupci želijo informacije o dnevni ponudbi ali jim je vseeno? Bi dobili kakšnega gosta več, če bi ta lahko videl, kaj imate danes pripravljenega? Je dovolj, da imate menuje objavljene, ali pa se pričakuje, da je spletna stran vizuelno v celoti dodelana (s čimer A4 PDF-ji, kot so prikazani v spodnji galeriji, odpadejo)?

Poslovnež (oz. katerikoli drugi high-value customer) za razliko od šolarčkov ni vezan na to, kje mora jesti. Zato mu morate informacije posredovati v čim bolj optimalni obliki. Vsekakor pa pri izbiri lokacije za poslovno kosilo ne bo med vožnjo zoom-iral PDF-ja in se trudil prebrati vašo današnjo ponudbo.

Če ciljna stranka pri svoji odločitvi upošteva uporabniško izkušnjo, potem neoptimalno objavljen dnevni menu zagotovo znižuje obiskanost, posledično tudi prihodek.

Kako objaviti dnevni menu v mobilniku prijazni obliki

Idealno je, če je oseba, ki zna urejati spletno stran, zaposleni ali lastnik. A ker je za dobro urejanje potrebnega vse več znanja (copy-paste iz word-a in par "enter"-jev ni dovolj), je to vse bolj redek primer. Če je zunanji urednik, potem to za seboj potegne vse navedene slabosti takšnega sodelovanja in običajno predstavlja le kratkoročno rešitev.

Zato je vse bolj zanimiva in pogosta rešitev samostojno vnašanja gostinca v OBRAZEC ZA VNOS VSEBINE DNEVNIH MENUJEV + nadgradnja spletne strani za prikaz teh podatkov. V polja se vnese le golo besedilo, zato zadostuje že osnovno znanje uporabe računalnika.

Slika: Prikaz obrazca za vnos dnevnih menujev in prikaz teh menujev na spletni strani

Obrazec
Spletna stran
Obrazec za urejanje dnevnih menujev Prikaz dnevnih menujev na spletni strani

Primer: Italijanska restavracija Mirje

Veliko ponudnikov, ki imajo spletno stran že dlje časa, je verjetno šlo skozi več iteracij objavljanja dnevnih in tedenskih menujev. Italijanska restavracije Mirje je imela (nam poznane) 3 faze:

1

Oblikovalec oblikuje design in sliko z vsebino

Oblikovalec je tedensko pripravljal menuje v obliki PDF-ja, ki je bil konvertiran in objavljen na strani v obliki slike (prikaz v phone-slider-ju). Dobra stran je bila, da so bili menu-ju zelo dodelani in usklajeni s celostno podobo podjetja/strani. Slaba pa, da slika s tekstom praktično nikoli ni mobile-friendly. Morda se je s časom zmanjšala tudi volja oblikovalca po tej stalni tedenski nalogi (kar je neredka in pogosta situacija).

2

Lastnik tedensko objavi menuje kot "A4 sliko"

V drugi fazi je lastnik restavracije samostojno pripravil menu, izvozil v sliko in to objavil na strani. Dobre strani so bile fleksibilnost in min. stroški z urejanjem vsebine, slaba pa izostanek oblikovanja in slabša uporabnost na mobilnih napravah (slika s proporci A4).

3

Obrazec za ločeno vnašanje po dneh + mobile-responsive izpis

Trenutna faza je nadgradnja 2. faze. Z nekaj napotki lastnik restavracije še vedno samostojno ureja vsebine, z našo pomočjo pa je ta lepše in bolj skladno prikazan na vseh velikostih zaslona.

 

 

Mobile Slider: Prikaz screenshotov spletne strani z menuji v 3-eh opisanih fazah:
 Prikaz na spletni strani: Italijanska restavracije Mirje:: Dnevna ponudbaČe se soočate s podobnimi vprašanji in iščete rešitve,
nas kontaktirajte.

Galerija na dnu strani kaže nekaj primerov objave jedilnih listov:

 • povezave na jedilnik v PDF obliki;
 • PDF A4 formata;
 • PDF v A4 landscape;
 • Posebni vtičniki za odpiranje PDF;
 • Jedilnik vnešen v obliki text-a (boljše za prikaz na telefonu, ni pa prav veliko oblikovanja;

Povezane vsebine

 
Seznam stvari, ki jih potrebujete za spletno stran restavracije
Kateri so obvezni in priporočljivi elementi? Odgovori na pogosta vprašanja + nekaj idej za še boljšo stran
(12.09.2021)