Ponudnik dostavo za nakupe v spletni trgovini zaračuna z uporabo artiklov, ki jih da na voljo kupcu na Blagajni trgovine. Tudi tukaj vam Klik MALL ponuja nekaj možnosti za lažje in bolj zanimivo upravljanje e-prodaje.

Artikli imajo običajno naslove, kot so:

 • PTT navadno (ob predplačilu z nakazilom na TRR, Moneto),
 • PTT z odkupom (plačilo poravnate ob prevzemu paketa),
 • ipd.

Znesek dostave v Klik MALL košarici ni vezan na npr. skupno težo izbranih artiklov, dimenzije paketa, število izbranih artiklov ipd. Ampak je enak izbranemu artiklu za dostavo. Morda bodo to nekateri pogrešali, ima pa ta način določene prednosti:

 • Strošek dostave je ekvivalenten nakupu artikla, kar pomeni direkten prenos artikla v račun. 
 • Z uporabo parih in nespremenljivih artiklov kupca ne obremenjujete s tem, da se lahko strošek dostave spreminja glede na faktorje, ki jih on verjetno niti ne vidi (teža, dimenzije...). Kupci na spletu zelo cenijo predvidljivost košarice.
 • Velika večina (sploh mikro in malih) trgovcev ne tehta in meri svojih artiklov ter vnaša te podatke med podatke artikla. 

Kako je videti uporaba

 • Artiklu za dostavo ob predplačilu lahko kadarkoli spremenite ceno ali popust (npr. ko imate vikend brezplačne dostave, samo vpišete ceno 0.00 ali če vam je promocijsko bolj všeč - date 100% popust na ta artikel).
 • Artikle za dostavo lahko poljubno poimenujete (npr. Brezlačna dostava na Black friday 2016, "Božičkova dostava"...). 
 • Artikli s kategorijo dostava imajo zelo pomembno funkcionalnost - stranki omejijo možne načine plačila (npr. če kupec v košarici izbere Plačilo ob prevzemu paketa, bo v naslednjem koraku med načini plačila lahko izbral le "Plačilo ob povzetju". Za artikel Plačilo s predplačilom lahko omogočite načine plačila: Nakazilo na TRR, Plačilo po predralunu, Plačilo s kartico, Moneta, Paypal). S tem zagotovite, da ima stranka jasne možnosti v korakih oddaje naročila.
 • Spreminjanje artikla za dostavo postane zelo enostavno (če se npr. stranka odloči za drugačen način plačila, lahko to uredite ob pogovoru preko telefona v nekaj sekundah in stranki sporočite, da naj osveži podrobnosti naročila na novo stanje). 
 • Zelo hitro in enostavno spreminjate možnosti dostave tudi po tem, ko je naročilo že oddano (npr. če vas stranka naknadno zaprosi za spremembo).

 

Zaračunavanje dostave je tako lahko tehnično bolj ali manj zapletena operacija, ki se izračunava v ozadju in drži kupca v negotovosti. Lahko pa je zelo preprosta in takoj razumljiva vsakemu kupcu. Njega ne zanima, ali je paket za nekaj gramov presegel 2kg in s tem dvignil ceno dostave za 50%, brez da bi sam točno razumel zakaj.

Poleg tega pa lahko iz artiklov dostave ustvarite marketinško orodje, kjer boste z vašo domišljijo animirali kupca, da v njih ne bo videl le nepotrebnega stroška.