Odločitev za prodajo dela ali celotnega podjetja pride iz različnih razlogov. Vsem pa je skupno to, da zna biti zelo težko zainteresiranim kupcem predstaviti, kaj točno prodajate. 

Vprašanja kupcev (pa tudi dobrih podjetnikov sami zase) so običajno:

  • Kakšni so bili prihodki v nekem obdobju? 
  • Kakšni so bili prihodki v istem obdobju lani?
  • Kateri so bili najbolj prodajani artikli?
  • Kakšni so stroški trženja?
  • Kakšen dobiček je nastal iz tega poslovanja?
  • Seznam artiklov, seznam dobaviteljev in podrobnosti nabave.
  • Vodite seznam strank?
  • Imate ponavljajoče se stranke in v kakšnem deležu?
  • ...

Koliko časa bi potrebovali, da odgovorite na ta in podobna vprašanja? 

 

Kako smo sami spoznali uporabnost Klik MALL v takšnih primerih?

Klik MALL ni bil narejen z namenom prodaje podjetja, ampak podpori poslovanju. Če pa do te odločitve že pride, je zelo zaželjeno, da so stvari pripravljene.

Nekaj časa smo delali kot Odpremni center za Stylecenter.si. Uredili smo poseben profil Ponudnika, v katerega smo vnašali naročila, prejeta v drugih spletnih trgovinah (že prej postavljenih). Skrbeli smo za obdelavo naročil, odpošiljanje paketov, reklamacije, vračila, komunikacijo s strankami, nabavnice manjkajočih artiklov ipd. Naročniku smo uredili dostop do pregleda celotnega profila in možnost stalnega spremljanja celotnega dogajanja. Glede na to, da smo bili oddaljeni nekaj 100km, je bilo to zelo priročno za obe strani. Naše sodelovanje se je zaključilo z odločitvijo lastnika, da proda celoten projekt (blagovno znamko, spletno stran, zalogo, seznam dobaviteljev, bazo strank...). 

In v tem postopku prodaje smo prvič videli, kako dobro vlogo je lahko odigral profil Ponudnika, saj je bil voden kot "ločeno podjetje". Na 90% vprašanj je bilo mogoče do centa (ali prodanega kosa) natančno odgovoriti z nekaj kliki, prezentacije rezultatov v obliki tabel in grafov pa so samo nadgradile dober vtis. Končalo se je z uspešno prodajo projekta in oceno vseh udeležencev, da je "Klik MALL res dober sistem" (op.u. od takrat smo naredili še veliko drugih nadgradenj).

Predstavitev poslovanja in tudi sama odcepitev sta bistveno bolj enostavna kot v primeru mešanega vodenja naročil. Kupec, ki bi se odločil tudi naprej uporabljati Klik MALL, bi lahko v enem dnevu imel projekt pod svojim podjetjem.

Predstavitev projekta z vaše strani in možnost upravljanja po prevzemu s strani kupca sta zagotovo med najpomembnejšimi dejavniki pri usklajevanju končne cene. Z uporabo "Multi Store" je veliko teh stvari že v osnovi dobro urejenih.