Klik MALL ima še eno posebno obliko podpore za Multi Store - Center. Ta omogoča vzpostavitev in upravljanje lastnega e-trgovskega centra, ki zajema ponudbo vključenih ponudnikov. Zelo podobno, kot če bi dobili možnost upravljati svoj Avto.net ali Etsy.

 

Sistem je razvit po vzoru nekaterih tujih in domačih spletnih oglasnikov kot so Bolha.com, Avto.net, Slotrips.si, Etsy.com, eBay.com... Takšni centri so lahko privlačni tako za upravljalce (trženje), kot tudi za Ponudnike, če jim prinašajo boljšo prodajo.

Vodenje centra

 • V center vključujete ponudnike, ki že uporabljajo Klik MALL. V tem primeru je njihova vključitev v center zelo enostavna.
 • Prevzamete posredniško vlogo, kjer sami urejate profile ponudnikov in njihovo ponudbo ter skrbite za posredovanje naročil. 
 • Če bi dobavitelje v celoti umaknili v ozadje, niti ne potrebujete profila centra, ampak bi zadostoval že profil Ponudnika. Umestite vse artikle v ta profil in v ozadju delujete kot logistični operater med partnerji, katerih artikli so v ponudbi. V tem primeru ste sami tudi izdajatelj računov in prejemnik transakcij. 

Razlika v primerjavi z drugimi centri:

 • Iz stališča trgovca - medtem ko praktično vsi oglasniki/centri zagotavljajo le objavo oglasa, ima trgovec na Klik MALL:
  • podporo tudi za obdelavo naročil (računi, zaloga),
  • uporabo večine nastavitev, ki bi jih imel na blagajni v lastni spletni trgovini,
  • boljše možnosti za predstavitev svojih artiklov (predstavitev artikla je tudi skoraj v celoti takšna, kot bi bila v lastni trgovini),
  • kot ponudnik je precej bolj izpostavljen s podatki, logotipom, direktnim kontaktom... kar mu pomaga pri večanju prepoznavnosti in gradnji lastne blagovne znamke.  
 • Iz stališča upravljalca - podobnih sistemov, ki bi jih bilo mogoče najeti za lastno upravljanje s tako dodelanimi rešitvami, v tem cenovnem razredu ne boste našli prav veliko. Če imate ambicije na tem področju, bi znal biti Klik MALL res dobro izhodišče.

Možnosti je še kar nekaj. Tu smo želeli le na hitro predstaviti nekaj vlog, ki jih lahko upravljalec privzame.

Ena pomembnejših idej v ozadju razvoja podpore za centre je, da imajo mala in mikro podjetja precejšnje težave pri zagotavljanju obiskanosti svoje spletne trgovine. Ponudba je običajno premajhna, da bi jih uporabniki redno obiskovali, stroški za oglaševanje pa so hitro preveliki. Z združevanjem več malih ponudnikov pa lahko nastane spletni center, ki bi lažje dosegel kritično maso in ki bi porazdelil strošek upravljanja in promocije (v obliki npr. stroška provizije ali najema). Konkurenca med Ponudniki je v nekaterih primerih večja, vendar veliko večja obiskanost in posledično prodaja lahko to hitro odtehtata. 

  

Nakupovanje v centru

V centru nakupovanje poteka po sledečih pravilih:

 • Trgovina centra je videti kot normalna trgovina s prikazom vseh ustreznih artiklov priključenih Ponudnikov.
 • Ob ogledu posameznega artikla se uporabijo nastavitve Ponudnika artikla, kot bi bil uporabnik v njegovi trgovini (npr. opis artikla, zaloga, rok dobave, časovne omejitve za nakup, popusti...). 
 • Nakupi, ki jih uporabniki izvedejo v centru, gredo direktno na seznam naročil Ponudnika.
 • Če ima kupec v košarici artikle različnih Ponudnikov, mora za vsakega ponudnika oddati ločeno naročilo (morda bo kdaj opcija, kot je na Amazonu, da se odda samo eno naročilo, vendar to potrebuje izredno logistično podporo v ozadju, dogovore glede stroškov dostave... kar je za ta nivo v praksi neizvedljivo). 
 • Urednik centra v svojem profilu vidi seznam vseh priključenih Ponudnikov, njihovih naročil in vključenih artiklov, vendar jih ne more urejati in tudi ne more dostopati do podrobnosti, saj se vsa naročila odpirajo v profilu Ponudnika, do katerega pa Urednik centra nima nujno dostopa.
 • Kuponi Centra so veljavni za nakupe pri vseh Ponudnikih centra, če kupec kupuje na spletni strani centra. Idejo smo dobili pri največjem slovenskem nakupovalnem središču BTC, ki se kot upravljalec centra angažira pri promociji, v zameno pa od najemnikov zahteva sodelovanje v obliki ponujanja popusta. Mi smo vse skupaj še tehnično uredili, tako da lahko ustvarite kupon "center-10", mu dodelite popust v višini 10% in vsi kupci bodo z njim dobili 10% popust na njihovo naročilo.
 • Poročila na nivoju centra vključujejo 

 

Vzpostavitev in urejanje

Profil za urejanje centra ima svoje urednike, ki urejajo vključitev Ponudnikov in vsebino spletnih strani centra. Ta profil je videti kot običajen profil za Podjetje z razliko, da je seznam artiklov v spletni trgovini sestavljen z združevanjem artiklov različnih Ponudnikov. Postopek urejanja:

 1. Vnesemo novo preferenco s kategorijo "Klik MALL center".
 2. V polje atributa "Ponudniki centra" dodamo Ponudnike, ki bodo prisotni v tem centru.
 3. Ker imajo Ponudniki svoja poimenovanja kategorij izdelkov, ustvarimo v profilu centra lastne kategorije artiklov. Med njihovimi atributi se pojavi polje za vnos kategorij Ponudnikov, katerih izdelki naj bodo vključeni pod to kategorijo centra. Sistem bo vključil tudi vse artikle iz podkategorij kategorije, ki je bila dodana.

Spletna stran centra se ureja kot običajni profil in ima:

 • svojo domeno,
 • svojo navigacijo,
 • svoje kategorije dokumentov,
 • svoje oglase, 
 • svoje urednike...

 

Primeri 

Primeri centrov na Klik MALL platformi so npr: