Klik-MALL.com
Faq

FAQ - Obračun DDV pri (spletni) prodaji

Izpiši samo vsebino, ki vključuje iskane besede
 

Ali velja prag 10.000 EUR prometa za prodajo v vse države članice EU skupaj ali za vsako posebej po 10.000 EUR?

Prag 10.000 EUR velja za prodajo v vse države članice EU skupaj (razen Slovenije), ob pogoju, da ima dobavitelj ali ponudnik sedež ali stalno bivališče samo v Sloveniji. Prag se izračuna ob upoštevanju skupne vrednosti čezmejnih telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronsko opravljenih storitev (TBE storitve) ter prodaj blaga na daljavo končnim potrošnikom znotraj Unije. Uporablja se za dobavitelje blaga na daljavo/izvajalce storitev TBE in domnevne dobavitelje.

 
 

Prodajam blago na daljavo znotraj EU in hkrati opravljam storitve za prejemnike znotraj EU. Se lahko v sistem VEM vključim samo za prodajo blaga na daljavo?

Poslovni subjekt, ki se odloči za uporabo sistema VEM (unijska ureditev) mora prek tega sistema prijaviti vse svoje dobave in opravljene storitve, ki so zajete v tej posebni ureditvi. Posebne ureditve ne more uporabiti samo za prodaje blaga na daljavo.

 
 

Se poslovni subjekt lahko vključi v sistem VEM, tudi če ne dosega praga 10.000€?

Davčni zavezanec se lahko odloči za vključitev v sistem VEM tudi, če še nima doseženega praga 10.000€. V tem primeru mora vanj biti vključen tekoče leto + 2 naslednji koledarski leti.

 
 

Prodajam blago na daljavo znotraj EU, skladišče imam v Sloveniji. Skupna vrednost prodaje v EU ne presega 10.000€. Se zame kaj spremeni?

Načeloma se za ta poslovni subjekt nič ne spremeni, ker ima sedež samo v eni državi članici in skupna vrednost dobav blaga ne presega 10.000 evrov. Te dobave se obravnavajo enako kot domače dobave opravljene končnim potrošnikom v Sloveniji.

Lahko pa se uporabijo splošna pravila in plačilo DDV v državi članici potrošnje. V tem primeru se lahko v Sloveniji registrirate na podlagi unijske ureditve. Če se ne želite registrirati v posebno unijsko ureditev, se lahko identificirate za namene DDV v državah članicah prihoda blaga.

 
 

Prodajam blago na daljavo znotraj EU, sedež imam v Sloveniji, skladišče pa v Sloveniji in Nemčiji. Ali zame velja prag 10.000 evrov?

Ne, prag 10.000 evrov zanj ne velja, ker davčni zavezanec blago odpošilja iz dveh držav članic. Da bi ta prag veljal, mora imeti davčni zavezanec sedež v eni državi članici iz katere odpošilja tudi blago.

 
 

Sedež imam izven EU, zalogo blaga pa v Sloveniji, od koder pošiljam blago na daljavo v EU. Vrednost prodaje blaga na daljavo ne presega 10.000 evrov. Ali zame valje prag 10.000 evrov?

Ne, prag v višini 10.000 evrov velja samo za davčne zavezanec s sedežem v Uniji.

 
 

Kateri DDV obračunam, če nemški državljan (z bivališčem v Nemčiji) naroči blago na Madžarsko? Kaj je merodajni podatek - naslov kupca ali naslov dostave?

Po uredbi se DDV obračuna po kraju dobave, torej v tem primeru obračunate madžarski DDV, ker je bilo blago poslano na Madžarsko.

 
 

Ali lahko spremenim stopnjo DDV naročilu, ki je bilo prejeto preko spletne trgovine (npr. za artikel velja znižana stopnja DDV-ja)?

Ja. V blagajni lahko pred potrditvijo računa ročno spremenite DDV. Ohrani se bruto znesek in morebitno že opravljeno plačilo kupca ostane nespremenjeno.

 
 

Kako določim različne stopnje DDV-ja za različne izdelke (prehrambeni izdelki imajo znižano stopnjo DDV ipd.)

Klik-MALL Blagajna je fleksibilen sistem, ki omogoča celo določitev dodatnih VAT pravil, če to potrebujete (npr. za kategorijo vaših prehrambnih izdelkov imate v SLO 9.5% DDV, na Hrvaškem pa 13 %). Če imate potrebo po tovrstnem sistemu, nas kontaktirajte za registracijo in morebitna dodatna vprašanja.

 
 

Kateri DDV zaračunati, če kupec obišče spletno trgovino preko VPN strežnika, in se preko tega IP naslova predstavlja, kot da je v drugi državi (drugačen kraj dostave)?

Po uredbi mora prodajalec kupcu zaračunati DDV države, kamor bo blago odposlano.

 


 
Toast message
Toast-Top message