Kdaj je prenos vsebine foruma v novo spletno stran dobra poteza

Če forum nima več veliko novih objav oz. ne želite več skrbeti zanj v obstoječi obliki, ima pa tržno zanimive vsebine, potem je prenos v novo spletno stran lahko dobra naložba.

Kaj so običajne težave z lastnim forumom?

Še vedno obstajajo izredno popularni in zelo obiskani forumi npr. Reddit, oz. za manjše, bolj fokusirane skupine npr. ServeTheHome. Dejstvo pa je, da je velika večina lastnih inštalacij manjših strani ali spletnih trgovin vse manj uporabljena ali celo v celoti opuščena

Poleg tega pa se je od časa nastanka forumov pojavilo veliko novih zadolžitev za lastnike oz. administratorje:

 • varnost osebnih podatkov registrtiranih uporabnikov (danes celo GDPR),
 • skrb za nivo komunikacije in celo hate speech,
 • spam komentarjev s strani hackerjev, ki so želeli back-linke na svoje spletne strani,
 • skrb za varnost aplikacij, ki so vse bolj na udaru hacker-jev, ki imajo danes sofisticirana orodja. V svojo bazo vnesejo "www.domena.com", da ima "PHPBB Forum" > zelo verjetno obstaja stran za prijavo (/ucp.php?mode=login). Hack lahko poteka kot "brute force" testiranje username+password, ali pa se počaka na odkritje varnostnih lukenj v PHP, PHPBB Forum aplikaciji, mySQL, web server-ju...

Zato je danes, sploh za fizične osebe ali mala podjetja, vse težje vzdrževati takšne oblike foruma. 

 

Kdaj je smiselno prenesti vsebino na novo spletno stan?

 • Vsebina foruma je zanimiva in/ali aktualna in še vedno pritegne obiskovalce
 • Vsebuje veliko ključnih besed, ki bi lahko pomagale k boljšemu SEO ratingu vaše spletne strani oz. trgovine

Če obstajajo relevantne povezave in znatni rezultati iskanja iz Google-a, zakaj bi to zavrgli in nato imeli višje stroške oglaševanja za primerljiv obisk!?

V takšnih primerih je smiselno razmisliti o možnosti ohranitve vsebin oz. celo izkoristiti tržno vrednost teh objav (npr. Google rezultati iskanja, ki usmerijo iskalce na vašo spletno stran v povezavi z zadevami, kjer imate tržni interes)

Kaj je PHPBB Forum:

phpBB is a free flat-forum bulletin board software solution that can be used to stay in touch with a group of people or can power your entire website. With an extensive database of user-created modifications and styles database containing hundreds of style and image packages to customize your board, you can create a very unique forum in minutes. No other bulletin board software offers a greater complement of features, while maintaining efficiency and ease of use. Best of all, phpBB is completely free.

Forumi so še vedno zelo popularne rešitve, vendar se je s porastom social media platform komunikacija v velikem delu preselila iz forumov na Facebook, Twitter, ...

 

 

 

Primer iz prakse: ZELIŠČARSTVO MARŠIČ

Podjetje se je ob prenovi spletne strani odločilo za prenos vsebine iz foruma, ker je ta vsebovala cca. 2.000 objav s komentarji, polnih nasvetov ustanovitelja podjetja, ki je želel pomagati drugim.

Stara spletna stran je bila sestavljena iz cca. 10 statičnih strani za predstavitev podjetja in produktov, poleg pa je imela še (relativno neaktiven) forum. Nova stran foruma ne bo več imela iz več razlogov:

 • komunikacija z uporabniki se je preselila na email, facebook stran podjetja in Facebook Messenger,
 • forum je imel bistveno manj novih objav kot nekoč,
 • ni večjega interesa za skrb in vzdrževanje aplikacije, ki je pogosto tarča hacker-skih napadov,
 • podjetje želi svoje članke objavljati v nekoliko bolj "rich content" obliki (slike, pdf-ji, galerije...)
 • razprava v zvezi z vsebino člankov lahko poteka preko socialnih omrežij (npr. Facebook strani), kjer bo engagement verjetno večji, kot je na "blog" straneh s članki.

Ti razlogi verjetno držijo za večino podjetij v podobni situaciji.

 

Analiza obstoječe vsebino foruma

Po posvetu smo ugotovili, da so razprave in nasveti (o zdravju in iskanju rešitev) v teh objavah praktično zimzeleni + vsebujejo zanimiv stil pisanja ustanovitelja podjetja (Zgodba o Ivanu Mašiču), ki se je cca. 50 let trudil pomagati ljudem z različnimi zdravstvenimi težavami oz. skrbi za zdravje na splošno. 

Še več:

 • forum je bil poln ključnih besed, ki so zelo pomembne za nadaljnjo promocijo in tržne dejavnosti podjetja,
 • Google SEO bi lahko bil bolje ohranjen,
 • Vsebina je originalna,
 • Na voljo ostane možnost pošiljanja URL na obstoječe vsebine namesto tipkanja emailov...

Ocena je bila tudi, da pretipkavanje ni opcija in da če se vsebine ne bo dalo več ali manj avtomatično prenesti v novi framework, bo kljub ocenjeni vrednosti ta verjetno izginila iz spleta. 

Rezultat prenosa:

 • Vsi forumi in objave imajo svojo stran v novem oddelku za članke Svetovalnica. Nova stran tako še zdaleč ne pričenja "na novo", ampak ima že veliko zbirko zanimivih tem za svojo ciljno publiko.
 • SEO je ohranjen v max. obliki, ker so narejene URL preusmeritve iz starih strani foruma na nove objave + povezana vsebina, ki se je že do sedaj pojavljala med rezultati iskanja, ima svoja nova mesta.
 • Poleg prenosa na novo spletno stran je bil ustvarjen tudi Arhiv starega foruma v PDF obliki. 

 

 
 

Proces prenosa vsebine

Opis korakov prenosa PHPBB foruma v novo spletno stran in prikaz rezultatov

Proces:

 1. Polni backup baze foruma
 2. Analiza strukture foruma (Forums, Topics, Posts, Users...) in odločitev, kaj vse se bo preneslo
 3. Zajem podatkov iz baze 
 4. Priprava vsebin za novo strukturo
  1. Forum > Kategorije
  2. Topics > Objave (Dokumenti)
  3. Posts > Vsebina objav
  4. Obdelava starih vsebin (phpBB code > HTML+CSS)
 5. Vnos v novo bazo
 6. Prikaz na novi strani 
  1. Seznam vseh objav (Zeliščarstvo Maršič - Svetovalnica)
  2. Primer stare objave na novi spletni strani (Mazilo za ekcem)

 

 
 

Tehnične zanimivosti projekta

Prenos je zajemal 6 forumov in cca. 2.000 objav + komentarji

 • Vnos podatkov je bil v precejšnji meri POVEZAN proces:
  • Za vsak stari Forum je v novem sistemu pripravljena nova Kategorija.
  • Ta kategorija bo vsebovala Dokumente, katerih vsebina bo Topic + Posts teh Forumov.  
  • Še pred vnosom vsebine Dokumenta je potrebno to vsebino obdelati (replace bbcode tags, umestitev komentarjev v določeno obliko, pretvoriti vsak datum iz unix_timestamp > Y-m-d H:i:s, dodati naziv avtorja...)
  • Šele po vnosu Dokumenta v novo bazo je znan njegov unikaten ID, ki je potreben za pripravo preusmeritev starih linkov foruma na nove URL lokacije.
  • Poleg 2.000 objav je za potrebe čim boljše ohranitve SEO pripravljenih in v bazo vnešenih tudi 2.000 preusmeritev, ki stare linke foruma preusmerijo na nove URL npr.: 
   stari klik iz foruma 
   http://www.marsic-sp.si/forum/viewtopic.php?f=6&t=2827
   zdaj v vmesnem koraku preusmeri na https in potem naprej na novo lokacijo
   https://www.marsic-sp.si/web/arhiv/mast-za-hemeroide-v-makedoniji/4905
 • Klik-Mall.com Framework ima svoj Object model (v tem primeru Dokument za objave na spletu), ki ga običajno uporabimo za vnose vsebin (vsebuje dodatne kontrole, bolj human-readable, preverjeno delovanje...). Vendar je bilo že 10 objav prevelik zalogaj za instanten vnos (zajem starih forumov > preoblikovanje vsebine > vnos v bazo).
 • Za vnos tolikšne količine podatkov je bil uporabljen batch insert - če strežnik ni zmogel vnesti 10-ih objav v model obliki (predvsem zaradi sprotnega brisanja cache-ov ob vnašanju kategorij), pa je z nekaj prilagoditvami vnesel vse skupaj v 2-3 sek brez vsakršnih težav. (druge opcije so npr. mySQL inline .sql, vendar smo želeli proces opraviti v enem koraku, ker bi v nasprotnem potrebovali dodatne hrambe, dodatne povezave med podatki... in bi bila kompleksnost prenosa še nekoliko višja) 

 

Clean Up specifičnih BBCode tag-ov

 • Vsebina objav je imela nekoliko bolj specifično verzijo PPHBB code tag-ov, ki so zahtevali dodatno delo z regex predelavo.
 • Običajno: [b]Bold text[/b]
 • V tem primeru npr. [i:mlghiksq]Miha iz Domžal[/i:mlghiksq]
 

2.000 strani dolg PDF z vsebino foruma za arhiv

 • Kot stranski produkt smo za stranko pripravili 2.000 strani dolg PDF z vsebino foruma: vsak Topic > PDF stran. Za običajne podjetnike je to veliko bolj priročna oblika arhiva in možnosti hitre uporabe brez inštalacije foruma.  

Marsic-sp.si - Stari forum - primer 10-ih strani v PDF arhivu

Predogled za strani VSE od 10

 


 
Toast message
Toast-Top message