Po Google-ovi raziskavi je povprečni TTFB spletnih strani ~1.7sec, za dobro prakso pa so postavili mejo na 1.5sec. Običajna Klik MALL stran ima TTFB le ~100ms. Klik MALL + FPC? ~10ms (za obiskovalce znotraj SLO)

Če razumete Cached pages in TTFB in vas zanima samo rezultat, koliko hitrejša je Klik MALL stran s FPC, kliknite na:
4. Klik MALL + FPC = izredno hitra spletna stran

1. Kaj so to "Cached" strani in kako vplivajo na hitrost spletnega mesta

Spletna vsebina se običajno servira v dveh oblikah:

 1. no-cache (vedno procesirani sveži podatki),
 2. cached (predpripravljena vsebina ali Full page Cache oz. krajše FPC).

Kaj je razlika med njima in kje lahko to uporabite smo opisali tukaj Kaj je "Full Page Cache" in kako vpliva na hitrost spletne strani. Tu bomo prikazali, kako izjemno hitra je lahko spletna stran s to tehniko na Klik MALL platformi.

 

2. Kaj je TTFB (Time to first byte)

Ena pomembnejših stvari za uporabnika pri klikanju po spletni strani je percepcija hitrosti. Pomemben del te "hitrosti" se meri kot TTFB (Time to first byte) oz. "koliko časa po mojem kliku se prične stran nalagati v brskalniku". Manjši kot je TTFB, boljša je spletna stran

 • Največji del tega časovnega zamika običajno povzroča strežnik s pripravo vsebine za prikaz (Process Request Time).
 • Drugi opaznejši del je razdalja med strežnikom in uporabnikom (HTTP Request + HTTP Response time), a običajno je ozko grlo strežnik, ta del pa skoraj zanemarljiv. Poleg tega skrajševanje tega časa močno presega budgete običajnih spletnih strani. 

FPC skoraj popolnoma izniči "Process Request time" in s tem izredno izboljša hitrost odziva strežnika, kar se najbolj odraža na zmanjšanju TTFB. V nadaljevanju boste lahko v grafični obliki videli, kako drastičen je lahko ta vpliv.

 

3. Google raziskava povprečne hitrosti spletnih strani

Google je v svoji skrbi za hiter splet naredil raziskavo hitrosti spletnih strani, ki je pokazala, da je povprečni TTFB spletnih strani cca. 1.7sec, za dobro prakso pa postavil mejo na 1.5sek.
*Predpostavka je, da je Google hitrosti strani meril iz lokacije v državi (npr. nemške strani iz lokacije v Nemčiji ali bližnji okolici) in ne iz ZDA. S tem se minimalizira vpliv oddaljenosti uporabnika do strežnika (HTTP Request + HTTP Response time) in dejansko meri predvsem "hitrost oz. moč strežnika" (Process Request Time). 

Slika: povprečni TTFB spletnih strani v Nemčiji

 

4. Klik MALL + FPC = izredno hitra spletna stran

TTFB običajne strani brez FPC je le ~100msec, kar je že izreden rezultat. S Full Page Cache (FPC) nadgradnjo pa zdaj lahko nekatere strani naredimo še mnogo hitrejše. Te so že zelo blizu max. hitrosti serviranja spletne strani.

 
Ni napaka, da se odzivnosti Klik Mall strani s FPC skoraj ne vidi. V tem primeru je za obiskovalce iz Slovenije TTFB ~10msec. To je:
 • cca. 10x hitreje kot Klik MALL brez FPC
 • cca. 170x hitreje od povprečnega TTFB spletnih strani po Google-ovi raziskavi (2017/18)
* TTFB se veča z oddaljenostjo uporabnika od lokacije strežnika. Za uporabnika v Frankfurtu (+25ms), Londonu (+40ms) ali Washingtonu (+100ms) bo ta zagotovo večji od 10ms. Če pa imate obiskovalce in kupce večinoma v Sloveniji ali vsaj v tem delu Evrope, je pa lokacija strežnika v SLO zelo dobrodošla.

Če bi prikazali le rezultat izboljšave za Klik Mall (s FPC vs. brez FPC), bi platformi vsaj delno naredili "krivico". Šele v primerjavi s stranmi primerljive uporabe, cenovnega razreda in raziskavami povprečja se vidi, kako hitro sistem deluje že v osnovi in kako izjemen je rezultat s FPC. 

 

FPC v praksi  

Če želite preizkusiti strani, kjer smo FPC že aplicirali:

 

5. Zakaj dajemo tak poudarek TTFB?

Iz več razlogov:

 • močno izboljša uporabniško izkušnjo uporabnika (UX),
 • pomaga pri boljši uvrstitvi na Google (SEO),
 • strežnik lahko servira vsaj 100x več strani kot brez FPC in je nujna zadeva za zelo obiskane strani, ...

Predolg TTFB zna biti tako neprijetna izkušnja, da celo pomisliš, da nisi dobro kliknil na zaslon ali pa da stran sploh ne dela. Mnogi uporabniki bodo v takih primerih prej zapustili stran, Amazon pa izboljšanje vsakega % hitrejše strani meri kar v milijonih.

Nihče od nas seveda ni Amazon, a nesporno je, da daje hitrejša spletna stran boljše rezultate od počasneNa strani za testiranje hitrosti Pingdom Website Speed Test so preprosto zapisali "Nobody Likes a Slow Website". Ampak niso le Amazoni finančno prizadeti zaradi počasnejše strani.

 

Vpliv hitrosti strani na vašo denarnico

Predstavljate si, da oglašujete in vabite obiskovalce na vašo stran, ki pa ima težave s hitrostjo. V praksi to pomeni, da boste porabili več za oglaševanje in izgubili več potencialnih kupcev, še preden bodo sploh videli vašo ponudbo. Tudi tu Google ponudi razlago, zakaj je hitrost spletne strani tako pomembna - ljudje, ki morajo čakati predolgo, prej zapustijo vašo stran. 

Google research - probability of vitors' bounce based on your webpage speed

 

Seveda je še nekaj drugih stvari, ki jih lahko na Klik MALL optimiziramo (in so že v delu). A običajno je za spletne strani manjših podjetij med najtežje rešljivimi problemi ravno TTFB, ker če ste že optimizirali vsebino in imate še vedno slab rezultat, sledijo:

 1. reprogramiranje programske kode,
 2. zakup boljšega (bistveno dražjega) strežnika,
 3. zakup CDN storitev, ... 

Ti koraki znajo hitro preseči zmožnosti manjšega podjetja, pri čemer je naslednji korak "živeti z rezultati" ali "zamenjava platforme in postavitev strani na novo". 

 

Tehnično bi nadgradnjo s FPC ocenili kot eno najpomembnejših v zadnjem času. Najemniki in uporabniki Klik MALL do tega trenutka še nikoli niso imeli težav s počasnostjo, ker je platforma izredno hitra že v non-cached obliki. A s FPC smo želeli pokriti tudi strani, ki jih je mogoče servirati v taki obliki (blogi, katalogi, predstavitve dejavnosti, landing pages, ipd.) in max. izkoristiti vse potenciale

 

Avtor: Vladimir Mijatović