Stanje zaloge artikla (Artikli::Zaloga) je osnova za:

 • Prikaz stanja zaloge v spletni trgovini
 • Prikaz izvedljivosti naročila ob urejanju podrobnosti naročila
 • Prikaz izvedljivosti posameznega odprtega naročila in izdelavo seznama za nabavo
 • Prikaz stanja zaloge vseh artiklov (Artikli > Zaloga)
 • Izračun vrednosti zaloge in s tem podporo računovodskemu delu poslovanja

Zalogo posameznega artikla ali variacije artikla se enostavno uredi na obracu za urejanje artikla s spremembo podatka v polju Zaloga. 

Če je zaloga > 0, je stanje artikla v WWW trgovini prikazano kot Na zalogi. Če je stanje 0, lahko status dobavljivosti uredite tudi kot Dobavljivo, Iz prodaje ali Predstavitveni izdelek.

Stanje zaloge trenutno ni omejitev za vnos artikla v blagajno in izdajo računa. Lahko pa za preizkus izvedljivosti vnesete željene artikle in zaloge preko blagajne v naročilo, vendar še ne ustvarite računa ampak začasno shranite naročilo in odprete obrazec za urejanje podrobnosti naročila. Na desni strani med pripomočki se vam bo za vsak artikel izpisalo stanje zaloge glede na količino v naročilu. 

 

Zmanjšanje zaloge urejate na 4 načine:

 1. Ročno s spreminjanjem vrednosti Artikli::Zaloga.
 2. Na podrobnostih naročila imate na voljo gumb za zmanjšanje zaloge po vseh artiklih iz naročila, če so vsi artikli v zadostni količnini na zalogi.
 3. Za POS blagajno lahko med preferencami blagajne nastavite možnost, da se v primeru izdaje računa zmanjša tudi zaloga.
 4. Za WWW trgovino lahko med preferencami nastavite možnost, da se v primeru potrjenega predplačila s PayPal, Moneto ali plačilom s kartico (Braintree) naročilo v primeru zadostne zaloge automatično označi kot Opravljeno in se zmanjša zaloga. Zelo uporabna funkcija, ko imate majhne zaloge artiklov, akcijske prodaje z omejenimi količinami ali dokončni outlet posameznih artiklov. S tem je bistveno zmanjšana možnost overselling-a, saj so naslednji obiskovalci trgovine takoj opozorjeni, da artikla ni več na zalogi.

 

Izračun vrednosti zaloge

Za izračun vrednosti zaloge morate poleg zaloge urejati tudi Nabavno ceno artikla (Artikli::Cena nabave). To je vaš strošek, da imate enoto artikla v vašem skladišču. Sami določate, kateri vse stroški so vključeni v vašo ceno nabave (strošek prevoza, carinske dajatve...). 

Izračun vrednosti zaloge se izvaja po 2eh metodah:

 1. Preprosta metoda: Vrednost zaloge = Količina artikla * Nabavna cena. Ta izračun se izvrši na podlagi trenutno vnešenih podatkov o stanju zaloge in nabavni ceni.
 2. FIFO metoda (First In-First Out). Za to metodo je potrebno nekaj več doslednosti in urejanja in je zato prikazano v ločenem dokumentu (glejte sorodne objave).

 

Evidenca sprememb stanja zaloge

V primeru, da želite pogledati spremembe zaloge, imate za to na voljo 2 poročili:

 1. Zadnje spremembe zaloge po času
 2. Spremembe zaloge po artiklih

 

Drugo

Vodenje zaloge po več skladiščih trenutno ni podprto. 

Vnos novodobavljenih artiklov preko obrazca je v pripravi.